PS PROMIS D.O.O.

Pametne hiše

Pametna hiša, je hiša v kateri naj bi večino naprav upavljal nek sistem. Bistvo vsega je povezovanje, upravljanje in nadzor nad porabniki, s ciljem zviševanja nivoja udobja, varčnosti in varnosti.

1. Glavne prednosti pametne hiše

Na praktičnem primeru, bi to izgledalo takole. Hiša je opremljena z avtomatizacijo, a zunanja okolica še ni urejena. Po nekaj letih si zamislimo zunanjo osvetlitev vrta, ki ga naknadno uredimo. Želeli bi iz spalnice v prvem nadstropju upravljati tudi s temi svetilkami ali pa ko se sproži alarm, naj te svetilke utripajo. V primeru, da imamo nameščeno tovrstno instalacijo, je to le stvar nastavitve sistema. V primeru kalasičnih instalacij, pa je potrebno predhodno predvideti prižigališča ter dodatke za povezovanje z alarmom ipd.

Prednost sistemov je lahko tudi zmanjšano elektromagnetno sevanje. Pri sistemih pametnih hiš so načeloma vsi močnostni dovodi ( svetilke, motorni pogoni…) krmiljeni direktno iz centralnega stičišča, kar pomeni, da dokler ne aktiviramo določenega porabnika v napeljavi ni električnega toka.

Večini je to najpomembnejši vidik, ko gre za odločitev za pametno hišo. Pri razsvetljavi nam sistem omogoča centralen izklop svetil, v režimu, ko nas ni doma ali ko gremo spat. V prehodnih prostorih, kjer se ne zadržujemo pogosto ( shramba, hodniki,…) lahko nastavimo, da se po določenem času svetilke same izklopijo in s tem zmanjšamo strošek porabe elektrike. Poleg tega je možno z uporabo merilnikov porabe električne energije zaznati, kje morda trošimo preveč in z uporabo sistema to prilagoditi

Pri krmiljenju motornih porabnikov ( žaluzij, krpank, rolet… ) lahko nastavimo, da v zimskem letnem času zjutraj že omogočimo da se le-ti odprejo in s tem omogočajo dogrevanje s soncem, kar posledično zmanjša porabo ogrevanja. V letnem režimu pa rolete zapremo, da preprečimo vdor toplote in s tem potrebo po dodatnem hlajenju.

Tu je še nekaj vidikov, ki pa so seveda najbolj odvisni, od samih naprav, ki jih ima uporabnik.

Večina misli, da je varnost povezana le z alarmnim sistemom. Pri integraciji alarmnega sistema, je potrebno biti pozoren, da ne izničimo njegove osnovne funkcije, ki je varovanje. V tem smislu izklop samega alarma na daljavo ni priporočljiva, je pa mogoča. Pri alarmnih sistemih, je pomembno, da ta da signal avtomatizaciji, da je sprožen alarm. V tem trenutku lahko po hiši vključimo vsa svetila, dvignemo rolete, zunanja svetila lahko utripajo in dodatno pritegnejo pozornost okolice poleg tega, da se sproži obveščanje ter vklop sirene. Bistveno bolj pomembno je, da morebiten vlom preprečimo. V režimu odsotnosti, naj bo nastavljena takoimenovana simulacija prisotnosti, kar pomeni, da se svetila naključno samodejno vključijo, dvigne se kakšna roleta. Na vrtu za določen čas vključimo glasbo ipd.

Drugi vidiki varnosti so tudi izklop vode, plina in drugih kritičnih elementov, ki bi lahko povzročili škodo, ko nas ni doma. Bistvena je preventiva. Poleg tega lahko še vedno namestimo senzorje izliva vode, merilce pretoka vode, senzor CO ipd.

Udobje, je kategorija, kjer je možnosti prav toliko, kot je želja ter finančne možnosti. Kot pri odločitvi ali kupiti najnovejši TV sprejemnik z vsemi dodatki, je tudi tu možno nivo udobja z raznimi dodatki povečati. Nekaj pa je le stvari, ki jih mora vsak sistem vsebovati v osnovi.

Režimi delovanja hiše in lokalne scene. Za vsako dejavnost, ki jo opravljamo si lahko nastavimo določen režim. Ko gledamo TV, si zapremo rolete, namestimo primerno osvetlitev, nastavimo elemente hišnega kina in to vse z enim pritiskom.

Pogosto je danes potrebno v dnevno-bivalnih prostorih krmiliti veliko število porabnikov, predvsem so to svetila in motorni pogoni. V klasičnih sistemih, bi za to potrebovali kar nekaj stikal ( v večini primerov več kot 10), kar je pogosto težko umestiti v prostor, ne da bi s tem poslabšali njegov izgled. Ponavadi izgleda to kot kak tablo stikal, ki ga vidimo predvsem v lokalih ali barih. Z nekim ekranom na dotik ali če želimo cenejšo varianto panelom na dotik, se temu izognemo. Na enem mestu lahko upravljamo tako z posameznimi porabniki, kot tudi z različnimi scenami.

2. Koliko slovencev se odloči za gradnjo in kako kaže po svetu?

V Sloveniji, kakor tudi v tujini so tovrstni sistemi v zadnjih 5 letih v porastu, kar botruje tudi nastanku novih ponudnikov teh sistemov. Največ zanimanja je pri novogradnjah, predvsem v pasivni in leseni gradnji.

Tukaj je potrebno poudariti, da so mlajše generacije vse bolj informirane o tovrstnih rešitvah, predvsem pa je pomembno, da razumejo njihov pomen in dodano vrednost ter na tovrstno investicijo, gledajo dolgoročno. 

Drug dejavnik je tudi cena, ki se je že dokaj prilagodila, je pa potrebno biti vseeno pozoren, za kakšen sistem se odločimo. Potrebno je izbrati pravo razmerje ne samo med ceno in kvaliteto, kjer je kvaliteta še vedno v ospredju, temveč tudi med dodano vrednostjo in ceno.

Pomemben dejavnik počasnejše rasti, je tudi ne-poznavanje sistemov s strani elektro-instalaterjev, ki bi lahko tovrstne rešitve ponudili a imajo premalo znanja ali izkušenj. Čeprav se to stanje na tem področju izboljšuje, tu še nismo na nivoju, kot ga poznajo v tujini.

Instalaterji, bi ob poznavanju sistemov, lahko predlagali tudi le pripravo za tovrstni sistem, saj je sistem ožičenja pri tovrstnih instalacijan nekoliko drugačen, kot pri klasičnih instalacijah. V tem primeru, bi za minimalno dodatno ceno ožičenja in nekaj preprostih izdelkov lahko imeli hišo pripravljeno za vgradnjo sistema pametne hiše, za katerega bi se lahko odločili naknadno.

Ne tako nepomemben dejavnik, pa je tudi strah investitorjev, pred samimi sistemi oz. njihovimi kvari. Ta strah je do neke mere upravičen, saj obstajajo sistemi, s katerimi so bodisi težave pri delovanju ali odvisnosti od instalaterjev. V primeru, da se odločite za sistem, ki je na trgu že več kot 20 let in deluje že v mnogih objektih ter izpolnjuje vse prej navedene, kriterije, je strah odveč.

3. Koliko pravzaprav stane pametna hiša?

Sama cena, je pogojena z velikostjo objekta in številom rešitev, ki jih želimo integrirati. V osnovi pa so smernice sledeče. Pri grobem delu instalacije (ožičenju ), je investicija večja za 15-20%, saj je potrebno ožičenje narediti od vsakega porabnika oz. skupine porabnikov direktno v neko stičišče, kar pomeni večjo porabo žic. Večja je tudi elektro omarica. Pri samih tipkalih oz. stikalih, pa je potrebno ločiti 2 sistema. En je tako-imenovan BUS sistem, kar v praksi pomeni zaporedno vezavo t.i. »pametnih stikal«, kjer ožičenje naredimo zaporedno od enega tipkala do drugega. To ima svoje prednosti in slabosti. V večini primerov, so ta stikala dražja, se pa za ožičenje porabi manj časa. Tu je zadeva odvisna od instalaterja. Drug sistem, ki je mnogo boljši in predvsem cenejši, je da uporabimo navadna tipkala ( kot za zvonec), ki so bistveno cenejša in nam ne podražijo investicije. Tu je pomembno, da sistem avtomatizacije to omogoča, oz. ima za to predvidene priključke. Poleg tega na ta način lahko rešimo v začetku tudi pripravo za pametno hišo, a na klasičen način krmiljenja preko navadnih kontaktorjev.

V začetni fazi, je pomembna predvsem pred-priprava instalacij. S sistemom Teletask je primer neke enodružinske hiše površine do 200m2, za osnovno najpomembnejšo integracijo možno rešiti v cenovnem okviru od 4.000 EUR – 6.000 EUR. Ta vrednost vsebuje elemente krmiljenja svetil, motornih pogonov, stikal in tipkal, kak panel na dotik in vso potrebno funkcionalnost. Minimalna vrednost investicije s tem sistemom pa se prične pri 2.600 EUR.

Kar je najbolj bistveno je poznavanje različnih sistemov in izdelava primerljivih ponudb. Investitor mora imeti možnost izbire med posameznimi rešitvami različnih proizvajalcev. Mnogokrat se zgodi, da je v nekaterih sistemih možno integrirati le določene izdelke ali rešitve, ki se po funkcionalnosti bistveno ne razlikujejo med seboj. A cena je lahko za 2 do 3 krat večja za isto rešitev. Tu je potrebna posebna pozornost.

Investitor mora imeti prosto izbiro pri integraciji izdelkov in ne da je vezan pri določeni rešitvi le na enega proizvajalca. Tu se nekateri sistemi, ki se v

4. Kako bomo gradili in bivali jutri?

Trendi v hišni avtomatizaciji se gibljejo predvsem proti izkoriščanju virov energije in drugih pomembnih virov, kot so voda, na najboljši možen način. Takoimenovana pametna omrežja ali po angležko »smartgrid«, nam bodo na osnovi naše porabe in trenutne cene energentov ter stopnje samozadostnosti (fotovoltaika, lastna voda) omogočila lažjo izbiro uporabe le teh. Ali bomo električni avto polnili čez dan ali zvečer, ali bo nek porabnik koristil energijo in kdaj. Vse to so vprašanja, na katera bo odgovoril sistem, ki bo redno spremljal tako porabo, kot proizvodnjo lastnih in tujih virov.

Vse več je tudi pasivne gradnje, kjer je bistvo v zmanjšani porabi in večjem udobju. Bistveno je dobro prilagajanje sistemov avtomatizacije s sistemi, ki se vgrajujejo v tovrstne objekte. V današnjem času.

Stopimo v stik

+386 (0)51 615 236

Osnovni podatki

Matična št.: 3283887000
ID za DDV: SI11342986
TRR: 3300 0000 2410 150
SWIFT/BIC: HAABSI22

Kontaktirajte nas

New Field

Z nadaljnjo uporabo strani se strinjate z uporabo piškotkov na tem spletnem mestu. Več informaciji

Nastavitve na tem spletnem mestu so nastavljene na "dovoli piškotke", da vam omogočimo najboljšo možno izkušnjo pri brskanju. V kolikor boste spletno mesto uporabljali brez spremembe nastavitev piškotkov, ali pa boste kliknili na gumb Sprejmi, se strinjate z uporabo piškotkov na spletnem mestu.

Zapri